- Herkes için Vergi & Finans-Mali Müşavir Evren ÖZMEN
- Posts
- Herkes için Vergi & Finans-Sayı #16
Herkes için Vergi & Finans-Sayı #16
Merhaba 👋
Aylık olarak sizlere göndermiş olduğumuz bültenimizin 16. Sayısında güncel mevzuat değişiklikleri ile ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir çok konuya yer verdik. Umarız beğenirsiniz.
Görüşmek üzere
2020 yılına ait asgari ücret tutarından gelir vergisi dilimlerine kadar bir çok parametre belli oldu.
2020 Yılında uygulanacak bir çok parasal değeri bulabileceğiniz vergi rehberine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.


Özmen Mali Müşavirlik
Hangi Kanunlar Yürürlüğe Girdi ? Hangi Kanunlarda Uzatma Söz Konusu Oldu ?
Her yıl 31.12 günü yaklaşırken resmi gazetede bir çok kanun ile getirilmesi planlanan yükümlülüklerin uzatıldığını görüyorduk. Bu yılda çok farklı bir durum söz konusu olmadı. Kısaca özetlersek
-Varlık Barışı Haziran 2020 Sonuna Uzatıldı.
-Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında VERBİS’e Kayıt 30 Haziran 2020 Tarihine ertelendi.
-Oto galericiler için yetki belgesi alma zorunluluğu 8 Ay ertelendi.
-Otopark Yönetmeliğine eklenen hususun uygulanması ertelendi. Her Daireye Bir Otopark Uygulaması 2020 Mart Sonuna Ertelendi.
-Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Borcu Olanların Ücretsiz Sağlık Hizmeti Alması uygulaması 31.12.2020 Tarihine uzatıldı.
-Tapu Harçlarında indirimli oran uygulaması uzatılmadı ayrıca bazı Konutlarda ve İşyerlerinde Katma değer vergisi % 8'e indirilmişti.% 18 e olarak uygulanmasına tekrar başlandı.
-Özel Bankalardan Vergi Ödenmesi Protokolü Uzatılmadı.
Faturaları Online Ortamda Kesmeye Başladık
Vergi mükelleflerine 5000 TL üzeri vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL üzeri faturaların kağıt ortamında kesilememesi ile ilgili uygulama başladı. Faturanın nasıl kesileceği ile ilgili videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL ‘yi Aşan Faturaların GİB Portalından Düzenlenmesi-e-Arşiv Fatura — www.youtube.com
Fatura Düzenlenmesi
Kamu alacaklarındaki gecikme zammı oranı tekrar düşürüldü
Amme alacaklarında son olarak aylık %2 olarak belirlenen gecikme zammı oranı faizlerin de düşmesi ile beraber aylık %1,6'ya indirildi.
İhracat Bedellerinin Döviz Alım Belgesine bağlanma zorunluluğu kaldırıldı
2018 Ağustos ayında döviz kriziyle karşı karşıya kalındığında ülkenin döviz rezervleri ile ilgili risk yaşanmaması adına ihracatçıların ihracat gelirlerini TL’ye çevirmesi zorunlu hale getirilmişti. 2019’un son gününde 2019 32/56 sayılı Tebliğ ile son derece olumlu bir düzenleme yapılarak gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin en az %80’inin bir bankaya satılmasına ilişkin zorunluluk kaldırıldı.
Yıllık Enflasyon Belli Oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık 2019 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 15,18, yurt içi üretici fiyatları yüzde 17,56 arttı. Aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,74, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) 0,69 yükseldi. TÜFE, Aralık 2019'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84, Yİ-ÜFE ise yüzde 7,36 artış gösterdi.
31.12.2019 Tarihli resmi gazetede yayımlanan karara göre alkol ve tütün ürünlerine ÖTV kanununun 12. maddesi gereği ÜFE oranındaki otomatik vergi zammı, 2020 yılı Ocak-Haziran dönemi için uygulanmadı.Yıllık enflasyon, Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) geçen yıl için öngörülen yüzde 12'lik hedefin altında gerçekleşti.

Mobilyada ve Tavuk Yumurtasında Katma Değer Vergisi Oranı Düşürüldü.
Uzun süredir yumurta üreticilerinin maliyet baskısı nedeni ile fiyatlarında artış yapılacağı bekleniyordu. Katma değer vergisi indirimi ile bu artışın erteleneceği yönünde bir duyum mevcut. Aynı şekilde mobilya sektörü azalan talep nedeni ile zor günler geçiriyordu. Katma değer vergisi indirimi ve düşen faiz oranları talebi artıracak mı göreceğiz.



Çin Merkez Bankası Kripto Para İhraç etmeye başladı. Bizde ise Türkiye'nin finansal alanda ilk blokzincir ağı kuruldu
Çin, bir dijital para birimi ihraç eden dünyanın ilk büyük ülkesi olma sürecinde önemli bir adım attı. İsveç merkez bankası da e-kron ile bu alanda çalışmalar yapıyor. Amerika'da facebook tarafından çıkarılan dijital para Libra iç regülasyonlar nedeni ile zor günler geçirirken, Venezuela merkez bankası dahil bir çok merkez bankası bu alanda çalışmalarını sürdürüyor.
Merkez bankalarının dijital para üretmesinin bir çok nedeni var ama muhtemel sonuçlarından birinin dolara veya altına olan bağımlılığı azaltacağı şüphesiz. Aynı zamanda kripto paraların sağladığı kayıt içi işlemler nedeni ile vergi erozyonu ve kara para aklama, terörün finansmanı gibi bir çok alanda olumlu gelişmeler olacağı bekleniyor.
Biz fatura kesmenin elektronik ortamda yapılması konusuna yeni adım atmışken bir süre sonra ödemelerin banka üzerinden değil kripto para üzerinden yapılması bile söz konusu olabilecek gibi gözüküyor. Bu arada biz de Türkiye olarak Borsa İstanbul kuruluşu Takasbank, aracılığı ile blokzincir çalışmalarının ilk ürünü olarak dayanağı fiziksel altın olan ve dijital bir varlığa çevrilebilen altının blokzincir teknolojisi ile kişiden kişiye transferine imkan tanıyan “BiGA Dijital Altın” projesini uygulamaya geçirdik.
2020 Şubat ayı mevzuat bültenimizde görüşmek üzere 👋
Saygılarımızla

www.ozmconsultancy.com