- Herkes için Vergi & Finans-Mali Müşavir Evren ÖZMEN
- Posts
- Herkes için Vergi & Finans - Sayı #62
Herkes için Vergi & Finans - Sayı #62
Merhaba 👋
Yılın ilk ayının yarısını şimdiden bitirdik. Bugünlerde 2024 hedefleriniz ile ilgili motivasyonunuzu henüz kaybetmediğinizi umarak, son dönemde gerçekleşen mevzuat değişikliklerini ve ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları bültenimizin 62. sayısında sizler ile paylaşmak istiyoruz.
Araç kiralamalarında vergisel üst sınırdan, asgari ücretli personelin işveren maliyetine, kıdem tazminat tavanından, demirbaş sınırına kadar 2024 yılında geçerli olacak birçok önemli mali parametrenin yer aldığı e-rehbere bültenin sonunda yer alan bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Asgari ücret açıklandı. KKTC asgari ücreti ile fark 7bin liraya çıktı.
2024 yılı net asgari ücret tutarı 17.002,12 TL olarak belirlendi. Tutar, bir değişiklik olmaz ise 2024 yılının tamamında geçerli olacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde ise asgari ücret net 24.000 TL olarak belirlenirken KKTC’de Bakanlar Kurulu asgari ücretin yılda 3 kez revize edilmesine karar verdi.

KKTC’de 2023 yılı enflasyonu ise %83,63 seviyesinde gerçekleşti, bizde ise oran %64,77.
Ekonomisi büyük ölçüde Türkiye’ye bağımlı olan KKTC ile aramızda söz konusu olan enflasyon farkının nedeni merak konusu oldu..
Kripto Yasasında Sona Doğru
Uzun süredir beklenen kripto varlık düzenlemesine sona gelindiği Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Aralık ve Ocak ayları içinde müteaddit defalar ifade edildi.

Düzenleme ilk aşamada vergisel bir madde içermese de birçok alanda önemli değişiklikler söz konusu olacak, kısaca özetlersek;
Mevcut durumda kripto varlık alım satım platformu olarak faaliyet gösterenler ikinci düzenlemeye kadar izin almadan faaliyetlerine devam edebilecekler.
İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürütenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Kripto varlık platformları için SPK’dan izin alınması zorunlu hale getiriliyor.
Kripto Varlık Düzenlemesi gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atmamız gereken adımlardan birini oluşturuyor.
Davos Gündeminde Hangi Konular Var?

Birçok ülkenin bir araya gelip, ortaya işe yarayacak aksiyon planları çıkarmaya çalıştığı son toplantı olan COP28’de iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin “bazı” ülkelerin geleceğe yönelik planlarına uymadığı takdirde iklim değişikliğinin “aslında olmadığı” gibi hayal kırıklığına uğratan gelişmelerden sonra bu sefer Davos toplantısının yansımaları merak ediliyor.
Davos’ta gerçekleşen yıllık toplantının ana teması “güveni yeniden inşa etmek” olarak açıklandı.
Toplantıların ana gerçek gündeminin ise otokratik yönetimlerin tedarik zincirlerinin dışında bırakılmasının dünya ticareti açısından durumu ve bu kapsamda ABD-Çin gerilimi, Gazze, Yapay Zeka ve Ukrayna’nın geleceği gibi konular oluşturuyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman ve Google DeepMind kurucu ortağı Mustafa Süleyman da bu yıl Davos’un önemli konukları arasında yer alıyor.
CES 2024’den Akılda Kalanlar
Bilindiği üzere CES Tüketici Elektroniği Fuarı her yıl genellikle Las Vegas’ta düzenlenen en son teknolojik ürünler, cihazlar ve teknolojilerin tanıtıldığı büyük bir organizasyon.
Ces 2024’de en fazla dikkat çeken yeni ürünlerden bazıları şunlar oldu;
Çamaşır makinası, kurutucu, robot süpürgeyi tek bir cihazda birleştiren Euroka Robot

İki tam boyda 14 inç'lik 3K çözünürlükte OLED ekranlı Asus Zenbook Duo

Ray Neo X2 yapay zeka destekli gözlük çerçevesi oldu.

Kısa kısa
- 2024 yılının Ozempic, Wegovy gibi iştahı bastırarak kilo verdiren ilaçların yılı olacak gibi gözüküyor. Kilo verme ilaçlarının yaygınlaşması gıda ve sağlık sektöründe birçok değişikliğe sebep olacak, örnek olarak bazı doktor ve diyetisyenler şimdiden olumsuz görüş beyan etmeye başladılar.

-Şirketlerde pandemi ile başlayan uzaktan çalışma süreci neredeyse sona ermek üzere. Şirketler giderek daha fazla çalışanı ofise çağırdıkça, hem çalışanlar hem de yöneticiler salgın sürecinin hepimizi yüzyüze davranış konusunda biraz paslandırdığını fark ediyoruz. Bu noktada işyeri görgü kuralları ile ilgili eğitimler son dönemde oldukça popüler,
İnsan kaynakları danışmanlık firması Robert Half'e göre hibrit ve ofis içi çalışanlardan gelen yaygın şikayetler arasında yüksek sesle konuşma, ofis dedikoduları ve toplantılara hazırlanmamak yer alıyor. (Toplantı görgü kurallarına uymamak aynı zamanda geç gelmeyi ve sohbete hakim olmamayı da içeriyor.)

- Yapay Zeka ne zaman öleceğinizi bilebilir mi? Sigorta şirketleri açısından son derece kritik olan bu bilgiye ulaşmak için aşağıdakine benzer uygulamalardan yakın zamanda faydalanmaya başlayacaklarını tahmin etmek zor değil.
Kopenhag Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2016-2020 yılları arasında Danimarka vatandaşlarının sağlık, eğitim, istihdam, gelir ve diğer verileri üzerine eğitilmiş bir yapay zeka modeli olan life2vec’i geliştirdi. Life2vec’in 100.000 kişi üzerinde yapmış olduğu çalışmada “başarı” oranı %79.

-Bu kadar çok plastik tükettiğimizi bilmiyorduk. Bu ay yayınlanan araştırmada verilen bilgilere göre bir plastik şişe su, bilim adamlarının daha önce düşündüğünden 100 kat daha fazla plastik parça içeriyor.
Araştırma, su şişelerinde mikroplastiklerden çok daha küçük olan ve plastik kirliliğinin büyük çoğunluğundan sorumlu olabilecek nanoplastikleri araştıran ilk araştırma özelliğini taşıyor.

-Kadıköy Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarını tamamladığı Kadıköy Kent Müzesi açıldı.

- 5 Ocak günü Boeing 737 model uçağın seyri sırasında kapısının kopmasından sonra yeni bir fobimiz daha oldu.

-Kapı beraberinde bir oyuncak ayı, iki cep telefonu ve koltuk başlığını da götürürken, kapının yanındaki iki koltuğun boş olması ve kalkıştan sadece 10 dakika sonra yolcuların hala emniyet kemerleri takılı iken gerçekleşmesi çok büyük bir faciayı önlemiş.

-Sn. Hakan Kara’nın paylaşımında verdiği bilgilere göre TCMB 2023 Yılında yaklaşık 850 Milyar TL civarında zarar edecek. Bu zararın ana nedeni şüphesiz ki KKM düzenlemesi.
Merkez Bankasının (büyük ölçüde KKM'den kaynaklanan) zararının 850 milyar TL civarında olduğunu tahmin ediyorum. KKM ödemeleri Hazine'de kalsaydı bütçe açığı/milli gelir yaklaşık %8,5 ile son 20 yılın en yükseği olacaktı.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara)
7:24 PM • Jan 16, 2024
-En son Kasım ayında ödediğimiz Motorlu Taşıtlar Vergisinin, bu ay sonuna kadar tekrar 2024 1.taksit ödemesinin yapılması gerekiyor. Ancak bu sefer tutar %58,46 daha fazla olacak.

Kaynak: Prof. Dr. Murat Batı
-Ek MTV nedeni ile geçen yıl tahsil edilen tutar 30 milyar TL oldu. Sadece geçen yıl Ziraat ve Halkbankasına ödenen görev zararı tutarı ise 37 milyar TL.
-2024 Yılı vergi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Şubat ayı bültenimizde Görüşmek üzere 👋