Herkes için Vergi & Finans - Sayı #58

Merhaba 👋

Neredeyse kesintisiz bir vergi yağmuru şeklinde geçen Temmuz ayını geride bıraktık. Ağustos ayının benzer şekilde geçmemesini umarak aylık olarak sizlere göndermekte olduğumuz bültenimizin 58.sayısında güncel mevzuat değişiklikleri ile ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Biz Bu Yüksek Vergileri Neden Ödemek Zorunda Kalıyoruz?

Her ne kadar asıl ve ilk sorulması gereken soru bu vergi artışlarının sebebinin ne olduğu olsa da öncelikle hangi kalemlerde vergi artışları söz konusu oldu, kısaca özetlemenin faydası olabilir.

1-Yıllık ödediğimiz Motorlu Taşıt Vergisi kadar, ek tekrar Motorlu taşıt vergisi ödenmesine ilişkin düzenleme getirildi.

2- Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanıp, Pazartesi uygulamaya konulacak şekilde katma değer vergisi oranları 2 puan artırıldı, sabun gibi temel temizlik ürünlerinde ise Katma Değer Vergisi %8 den %20’ye çıkartıldı

3-Kurumlar vergisi oranı ise %25’e çıkartıldı, finans kurumları ve bankalar için bu oran artık %30 oldu.

4-Yurt dışından telefon getirme harç ücreti ise 20.000 TL’ye çıkartıldı.

5-Benzin ve Motorine getirilen yüksek ÖTV artışına ek olarak birçok harç tutarı ve vergi oranında da değişiklikler oldu.

Kurumlar vergisi oranımız ne kadar öngörülebilir değil mi?

Kanunun gerekçesinde yaşadığımız acı depremin yarattığı ekonomik problemlerden bahsedilmiş olsa da hepimiz biliyoruz ki bu vergi yükünün önemli bir nedeni de çok yakın geçmiş dönemde ekonominin temel prensiplerinden uzaklaşılması ve “umulan” rasyonel zemine tekrar dönmenin özellikle dar gelirli ve orta sınıfı(eğer hala böyle bir sınıf var ise) etkileyen çok acı bir reçete ile mümkün olabilecek olması

Merkez Bankası Rezervleri, Enflasyon ve Engellen(e)meyen KKM

Sokaktaki vatandaşın bile artık yakından takip ettiği Merkez Bankası rezervleri 21 Temmuz haftası itibari ile Swap hariç eksi 50 milyar dolar iken TCMB'nin net rezervi, 400 milyon dolardan fazla artarak 13,7 milyar dolar seviyesine çıktı. Rezerv artışının temel sebebi kur seviyesi belirleme amaçlı rezerv satışlarının kademeli olarak azaltılması ancak enflasyon toplantısında da belirtildiği üzere satışlara henüz son verilmemesi.

Oynaklığı düşürmek ve KKM kaynaklı döviz talebini karşılamak için bankalara doğrudan döviz satıyoruz. 

Hafize Gaye ERKAN

Merkez Bankası bir taraftan TL cinsi zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikle kur korumalı mevduat hesaplarına tüm vadeler için %15 zorunlu karşılık uygulaması getirirken bir taraftan da KKM opsiyonunu kullanan şirketlerin kur kazancı üzerinden kurumlar vergisi “ödememesini” sağlayan geçici madde, 30 Haziran bilançoları için devam ettirildi.

Vatandaşı ve şirketleri dövizden uzak tutup KKM’ye yönlendirme politikası devam ederken, bankalar için KKM “ürününü” cazip olmaktan çıkarmaya çalışma politikasının ne kadar uyumlu olduğu konusunda tereddütler söz konusu.

Enflasyon ile mücadele noktasında Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın açıklamalarına göre henüz geçiş aşamasındayız. Kısa vadede enflasyonda olumlu bir gelişme olur mu çok net değil.

“Haziran 2023'te kur artışı %30'ları buldu. Aynı dönemde üretici fiyatlarındaki artış ise %6,5 olarak açıklandı. Bu nasıl olabiliyor, artık onu TÜİK'e bırakıyorum.”

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Yılmaz

Airbnb Geliri Olanlar için Sertifika Zorunluluğu Geliyor

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna. Bu tarz evlere açıkçası Bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz" şeklinde açıklama yaptı

"Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak. Onlar bir belge almak zorunda kalacaklar Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Airbnb Geliri Olanlar için hali hazırda vergilendirme sistemi nasıl?

Yapay Zeka Tarafından Fotoğraflarınızın Kullanılmasını Engelleyebilir misiniz?

Bir sanatçı veya fotoğrafçı iseniz, yapay zekanın sizi taklit etmesinden rahatsız olmanız veya size,ailenize ait herhangi bir fotoğrafın art niyetli kişiler tarafından yapay zeka programları sayesinde “garip” bir durumda gösterilmesini istememeniz son derece normal.

İşte bu tip durumları engellemek için MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL), tarafından "PhotoGuard" adlı yeni bir araç geliştirdi.

Nasıl Çalışır?

  • Kodlayıcı saldırısı, yapay zekanın neye baktığını anlayamamasını sağlar.

  • Difüzyon saldırısı, AI'nın bir görüntüyü başka bir şey olarak görmesini sağlayarak tüm düzenlemeleri gerçekçi ve kullanılamaz hale getirir

Kısa kısa

-Türkiye ve İtalya EURO 2032’yi beraber düzenlemek için UEFA’ya ortak başvuru kararı aldı. Karar sonrası bazı İtalyan gazetelerinde İtalyan Futbol Federasyonuna eleştiriler yöneltildi.

-Google Deprem Uyarı Sistemi Kahramanmaraş merkezli depremde neden çalışmadı? Konu ile ilgili BBC’nin araştırmasına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

-Temmuz Ayı kayıtların tutulduğu Dünya tarihinin en sıcak ayı oldu. Ancak uzmanlar Temmuz ayının rekorunun da kırılacağını öngörüyorlar.

-Ton başına 4.08 dolar olan gemilerin bogazlardan geçiş ücreti 4.42 dolara yükseltildi. Bazı gazetelerde artışın 5 kat olduğu şeklinde haberler çıktı.

-Tokyo’da bir tren istasyonunda anında çeviri yapabilen bilet gişesi bu ayın dikkat çeken gelişmelerindendi.

Ağustos Ayı Bültenimizde Görüşmek üzere 👋