Herkes için Vergi & Finans- Sayı #50

Merhaba 👋

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden havalar ve ağır geçen soğuk algınlıkları ile sonbaharın ikinci ayını da bitirirken, aylık olarak göndermiş olduğumuz bültenimizin 50. sayısında Ekim döneminde gerçekleşen mevzuat değişikliklerini, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Mecliste görüşülen torba kanun hangi konuları kapsıyor?

TBMM Genel Kurulunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye devam ediyor.

Kanun birçok düzenleme içermek ile beraber kamuoyunu en çok ilgilendiren iki düzenleme aşağıdakiler gibi gözüküyor.

-Öğrenim kredisi borçları faizsiz ödenecek

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanların borçlarının faizleri silinecek. Öğrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde ödeme yapacak.

-Yemek bedeline vergi istisnası getiriliyor.

İşverenlerin personeline ödemiş oldukları nakdi yemek bedellerine de gelir vergisi istisnası getiriliyor. Daha önce sadece yemek kartları ile yapılan ödemelerde vergi istisnası söz konusu iken artık nakden ödemelerde de gelir vergisi kesintisi olmayacak.

Portekiz büyük ilgi gören dijital göçebe vize uygulamasını açıkladı.

Portekiz 30 Ekim’den itibaren Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik bölgesinin parçası olmayan herhangi bir ülkeden çalışanların uzaktan çalışma ve oturma vizesine başvurabileceğini açıkladı.

Portugal Digital Nomad Visa Nedir?

30 Ekim’den itibaren, uzaktan çalışanlar Portekiz’e bir yıla kadar geçici oturma vizesi veya beş yıla kadar yenilenebilen oturma izni için başvurabilecekler.

Hangi Bilgi ve Belgeler İsteniyor?

Başvuru sahipleri, son üç aya ait aylık 2750 euronun üzerinde gelir elde ettiğini gösteren gelir belgesi göstermenin yanı sıra, vergi mukimliği belgeleri ve bir iş veya bağımsız geliştirici sözleşmesi sunmaları gerekiyor.

Bankacılar "Sistemik Risk" derken ne demek istedi?

Ekim ayı içinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin banka genel müdürleriyle bir araya geldiği toplantıda, bankacılar menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar sebebiyle ‘sistemik risk yaratıldığı’ konusunda bakana bilgi verdikleri şeklinde bazı yazı ve yorumlar söz konusu oldu.

Peki Nedir bu sistemik risk?

Bilindiği üzere getirilen düzenlemeler sonucunda bankacılık sisteminin kredi verebildiği sadece üç kesim kaldı:

1-Kobiler 2- Net ihracatçı firmalar 3- Faktoring şirketleri.

Düzenlemeler sonucunda bankalar açısından yukarıdaki üç kesim dışındaki işletmelere kredi vermenin bir mantığı bulunmuyor. Düzenlenlemelerin temelinde bankaların kredi kullandırımları karşılığında menkul kıymet, (hazine bonosu veya devlet tahvili) alma zorunluluğu yatıyor.

Birçok ekonomist tarafından bu zorunluluğun; devletin, bankalara düşük maliyetle fonlatılması amacıyla getirildiği, beyan ediliyor.

Bu durum sistemik risk yaratır mı?

Bankaların, 10 yıl vadeli tahvilin, ilk yıl karlarını şimdi yazıp, daha önce örneği olmadığı bir şekilde dokuz yıl boyunca bilançoda tutmasının çok uzun bir süre olduğunu ve sonucunda sermaye zararı yazılabileceği konusunda endişeliler. Bu endişenin kaynağı ; 10 yıl boyunca politikaların seçimler nedeni ile değişebileceği ve bu nedenle görece riskli bir yatırımda çok uzun süre kalacaklarını düşünmeleri.

Bankalara regülasyonlarla daha çok tahvil aldırmak, şu an yabancı yatırımcının payının %25'den %1'in de daha aşağısına geldiği, bir tek lokal bankaların kaldığı tahvil piyasasında ne kadar öngörülebilir tartışmaya açık..

Kısa kısa

-Eski Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Çin Komünist Parti'nin 20. Ulusal Kongresi'nin kapanış töreninden görevliler tarafından çıkarılmasının nedeni sağlık sorunları olarak açıklansa da Nytimes tarafından yayımlanan bu makale konuyu farklı bir yönden değerlendirmiş.

-Terk edilmiş bir maden kuyusunda bulunan 19.yüzyıldan kalma Levis pantolon 87.000 USD'ye satıldı.

-Bali de uzaktan çalışanları cezbetmek isteyen yerlerin arasına katıldı. Endonezya bankada 130 bin doları olan yabancıların 10 yıl kalmasına izin veren yeni bir vize açıkladı.

-Önümüzdeki ay sonuna kadar emlak vergisi ikinci taksitleri ödemeleri gerçekleştirilecek. Ödemenizi yapmadan önce bu yazıya göz atmanızın faydalı olacağını düşünüyoruz.

-Ulusal Teknoloji Girişimciliği stratejisi yayınlandı. Strateji ile 2030 yılına kadar; dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekosistemi arasında yer almak, İstanbul’u girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri haline getirmek ve 100 bin teknogirişim hedefleniyor.

Dijital şirket kurulumundan, yeni nesil teknoparklara, üniversitelerde girişimcilik eğitimlerinden, fikir aşamasında destek sağlayan yenilik çeki uygulamasına kadar kapsamlı bir strateji planı hazırlanmış.

-Brezilya'da seçimleri sol görüşlü lider Lula kazandı. Elektronik oylama sistemi ile yapılan seçimde oyların %50,9'unu alan Lula, eski bir metal işçisi.

Seçim sonuçları on milyonlarca Brezilyalı'nın mevcut başkan Bolsonaro'nun kutuplaştırıcı tarzından bıktığını gösterdi. Bolsonaro, seçim öncesi hatalı yorum yapan anket şirketlerini yasaklamaya çalışmış ve elektronik oylama ile yapılan seçim sonuçlarının sahtekarlık olacağını beyan etmişti.

-15-17 yaş arasında kız öğrencilerin ücretsiz yararlanabileceği ABD yaz değişim programı TechGirls için başvurular açıldı.

-Steam bölgesel koşulları göz önüne alarak yeni bir fiyatlama stratejisine geçti. Yapılan açıklamada "Fiyatları sadece döviz kurlarına sabitlemek yerine, fiyat önerileri sürecimiz, oyuncuların hayatlarında mal ve hizmetler için ne kadar ödediğinin temeline iner" denildi.

Kasım ayı bültenimizde görüşmek üzere 👋

Saygılarımızla,

www.ozmconsultancy.com