Herkes için Vergi & Finans- Sayı #44

Merhaba 👋

Sabırsızlıkla beklenen bayram tatiline sadece birkaç gün kalmış iken bizler de aylık olarak sizlere göndermekte olduğumuz bültenimizin 44. sayısında güncel mevzuat değişiklikleri ile ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Piyasalarda Döviz ile Ödeme Yasağı Şoku

Dövize olan talebin azaltılması amacı ile Türkiye yerleşik firmalar arasında yapılacak mal teslimlerinin ödemeleri artık sadece Türk Lirası cinsinden yapılabilecek.

Düzenlemenin yürürlük tarihinin Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih olması, piyasaları ve bankaları hazırlıksız yakalaması dışında, döviz maliyeti olan firmalarda da önemli ölçüde rahatsızlık yarattı.

Düzenlemede yer alan dövizli çeklerin durumu gibi belirsiz konular, sonrasında kanun hiyerarşisinde yeri bulunmayan bir basın açıklaması ile tamamlanılmaya çalışıldı.

Düzenlemenin Türk Borçlar Kanununun ödeme ile ilgili hükümleri ile çeliştiği şeklinde görüş beyan eden hukukçular da mevcut.

İhracat Bedellerinin Türk Lirasına Zorunlu Dönüşümünde Oran Artışı

İhracat geliri olan firmaların elde etmiş olduğu yurtdışı kaynaklı gelirlerin % 25'ini Merkez Bankasına satarak Türk Lirasına dönme zorunluluğuna ilişkin düzenleme kapsamında sektörel olarak bazı esnemeler beklenirken oran 18 Nisan Tarihinde yapılan düzenleme ile % 40'a çıkarıldı.

Türk Lirasında yaşanan değer kaybını engellemek ve beraberinde de Merkez Bankası rezervlerini koruyabilmek amacı ile

Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi,

İhracat bedellerinin belli bir oranının Türk Lirasına çevirme zorunluluğu ile

Yurtiçi yerleşik firmalar tarafından mal teslimlerine ait ödemelerinin Türk Lirası cinsinden yapılması zorunluluğunun

serbest piyasa ekonomi modelinde nerede yer aldığına dair derin tereddütler mevcut.

Ayrıca düzenlemeye hizmet ihracatçıları da kısmen dahil oldu. Ancak hizmet ihracatı geliri elde edenlerin sadece dövizin istenildiği kısmı kadar bankalara satılması halinde, bankanın bu dövizin en az yüzde 40'ını Merkez Bankasına satması zorunlu.

Enflasyonda tepe çok uzak mı ?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,14, aylık yüzde 5,46 artış gösterdi.

Yaşanan arz kaynaklı enflasyonun en önemli sebebi merkez bankasının faiz indirimleri sonucu yaşanan kur şoku.

Türkiye, Mart rakamları sonrasında Dünya sıralamasında en yüksek enflasyon oranı olan ilk 10 ülke arasında yer alıyor 

Enflasyon psikolojisinin veya döngüsünün maalesef tam anlamı ile aşağıdaki şekilde gerçekleşmeye başladığını da gözlemliyoruz.

  1. Tüketiciler , fiyatların gelecekte artacağına inandıkları için satın alma işlemlerini hızlandırır

  2. İşletmeler gelecekte maliyetlerin artacağını düşünerek fiyatları yükseltirler.

Kısa kısa

-Türkiye'nin ilk dijital bankası kuruluş iznini aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, Hayat Katılım Bankası A.Ş. adı verilen ilk dijital katılım bankasının ortakları arasında kurucu ortakları arasında Hayat Holding A.Ş., Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Uman İşletmeciliği A.Ş. yer alıyor. Bilindiği üzere dijital bankalar sadece online ortamda faaliyet gösterebilecek.

-Rus vatandaşlarının yüksek miktarda Türkiye'ye para getirdiği ile ilgili iddialar WSJ'da yayınlandı. Russians Pour Money Into Turkey. Ayrıca 1000'den fazla Yandex, Avito, Tinkoff Bank yazılımcı çalışanlarının Türkiye'ye geldiği ile ilgili haber de Nisan ayında dikkat çeken konular arasında yer aldı.

-Daha akıllı trafik ışıkları mümkün mü ? Trafik akışını iyileştirmek için verileri ve makine öğrenmesini kullanan yazılım sayesinde pilot bölgede seyahat süreleri % 20 oranında azalmış.

-Stripe USDC aracılığıyla kullanıcılarına kripto para biriminde ödeme yapma imkanı sağlayacak.

-Yunanistan enflasyon karşısında eriyen asgari ücreti tekrar artırıyor. 1 Mayıs tarihinde sonra asgari ücret aylık olarak 50 euro artarak 713 euroya çıkacak.

-Geliri yurtdışı kaynaklı olan yazılım firmalarında mevcut personellerin kaybedilmemesi için çalışanlarını contractor olarak konumlanması yeni bir trend haline geldi.

-Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisi sıralamasında yerini kaybetti. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu.

-Otellerde birkaç sefer kullanmış olduğunuz sabunlar daha sonra nereye gidiyor ?

Otel odalarında kullanıldıktan sonra atılan sabunlar nedeni ile gerçekleşen israfı önlenmesi ve geri dönüştürülen temizlik malzemelerini dezavantajlı gruplara ulaştıran clean the world organizasyonu her yıl ishalli hastalıklardan ölen çocuk sayısında %60'ın üzerinde bir azalmaya yardımcı oldu.

Mayıs ayı bültenimizde görüşmek üzere 👋

Saygılarımızla,

www.ozmconsultancy.com