- Herkes için Vergi & Finans-Mali Müşavir Evren ÖZMEN
- Posts
- Herkes için Vergi & Finans- Sayı #41
Herkes için Vergi & Finans- Sayı #41
Merhaba 👋
Yoğun ocak ayı gündemi içinde 2022 yılı hedefleriniz ile ilgili motivasyonunuzu henüz kaybetmediğinizi umarak son dönemde gerçekleşmiş güncel mevzuat değişikliklerini, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları ve 2022 yılında güncellenen vergi-sigorta pratik bilgilerinin yer aldığı e-kitapçığı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
2022 Yılı Değişen Parametreler Neler ?
Her yıl olduğu gibi 2022 yılı için de vergi ve sigorta mevzuatı kapsamında birçok değişiklik söz konusu oldu.
Ücretlerin asgari ücrete isabet eden kısmı kadar ödenen tutarlara gelir ve damga vergisi istisnası uygulanmasından, AGİ uygulamasının sona erdirilmesine, kıdem tazminatı tavanı değişikliğinden, binek araçlara ilişkin kısıtlamalara kadar birçok değişikliği hazırladığımız kitapçıkta özetlemeye çalıştık.
Bu rehber vergi uygulamaları açısından genel bilgi sağlayıcı bir çalışma olarak hazırlanmış olup, bilgileri kişisel finansal veya ticari kararlarınızda dayanak olarak kullanılmasından önce, konusuna hâkim profesyonel bir danışmana başvurmanız tavsiye ederiz.

www.ozmconsultancy.com
1 Mart 2022 Tarihinden itibaren hangi faturalar kağıt ortamında düzenlenemeyecek ?
2022 yılı Mart ayı başından itibaren faturanızı düzenlemeden önce aklınıza gelmesi gereken bazı yeni parasal sınırlar söz konusu.
➡️ Eğer firmanız ile başka bir firmaya fatura düzenleyecek iseniz ve bu faturanın tutarı 2000 TL’den fazla ise bu faturanın kağıt olarak düzenlenmesi mümkün olmayacak.
➡️ Eğer firmanız ile yurtdışına bir fatura düzenleyecekseniz bu faturanın da tutarı eğer 5000 TL’ den fazla ise bu faturanın da kağıt olarak düzenlenmesi mümkün olamayacak.
➡️ Vergi mükellefi olmayan vatandaşa bir fatura düzenleyecek iseniz burada da sınır 5000 TL’ye düşürüldü.

Yurtdışına Yazılım ve Tasarım gibi alanlarda hizmet ihracatı yapanlar döviz gelirlerini bozdurmak zorunda mı ?
Ocak ayı içinde en çok merak edilen konulardan biri de ihracatçılara getirilen, ihracat gelirlerinin % 25'ini Merkez Bankasına satılarak karşılığında Türk Lirası alma zorunluluğunun hizmet ihracatı kapsamında gelir elde edenleri kapsayıp, kapsamadığıydı.
Bu belirsizliğe Merkez Bankası tarafından yayınlanan İhracat Bedellerinin Yüzde 25’inin TCMB’ye Satılması Uygulaması Hakkında Soru ve Cevaplar metninde cevap verilerek konu açıklığa kavuşturularak hizmet ihracatçılarının bu kapsamda değerlendirilmeyeceği netleşti.
Hizmet ihracatı, mikro ihracat ve transit ticarete ilişkin bedeller, ilgili tebliğ ve genelge kapsamı dışında bulunmaktadır. Dolayısı ile bu bedeller için İBKB düzenlenmesi ve TCMB’ye satış söz konusu değildir.
Kur Korumalı Mevduat Ne Kadar Anlaşıldı ?
İlk etapta sadece şahıslar için getirilen "Kur Korumalı Mevduat" düzenlemesi şirketler için de önemli vergi avantajları ile yasalaştı.
Şirketler için getirilen Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi temelde iki ana prensibe dayanıyor
➡️ Elde edilen veya edilecek kambiyo karlarının ve faiz gelirlerinin vergi dışı bırakılması
➡️ Türk Lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kazanması durumunda kur korumalı mevduat ürününü tercih etmiş olanların kur artış oranına göre en az faiz geliri veya kur artışı oranı kadar gelir elde edilmesi
Açılacak Türk lirası vadeli hesaplara işleyecek faiz/kâr payı ile hesap açılışı ve vade sonundaki kur değişim oranı kıyaslanarak yüksek olan oran üzerinden mevduat ve katılım fonu sahibine ödeme yapılacaktır.
Genelde kamuoyunda tam anlaşılmadığını düşündüğümüz husus ise; mevduat sahiplerinin kur korumalı mevduata geçmesi durumunda elde edecekleri gelir; faiz geliri ve kur artışı gelirinin toplamı olmayacağı ve üst sınırının yukarıdaki maddede yer alan kıyaslama sonucunda belirleneceğidir.
Faiz geliri, döviz kuru getirisinden az olduğu takdirde kur farkı desteği verilecektir.
Konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan örnek aşağıdaki gibidir.
➡️ Döviz kuru 10 TL, KKH faizi yıllık %14 ve 100 TL tutarındaki 1 yıllık mevduat için açılacak örnek bir hesaba yönelik öngörülen senaryolar aşağıdaki gibidir;
➡️ Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 12 TL olarak gerçekleşirse Kur Korumalı Mevduat yararlanıcısı anapara + faiz + kur farkı olarak 120 TL alacaktır. 14 TL faiz getirisine ek olarak kur farkı dolayısıyla oluşan 6 TL tutarındaki fark TCMB tarafından bankaya ödenecektir.
Kısa kısa
-Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) hazırladığı Küresel Riskler Raporu 2022 yayınlandı. Raporda küresel riskler arasında İklim krizi ile Dijital Bağımlılıklar ve Siber Güvenlik Açıkları riskleri öne çıkıyor. Ayrıca Time dergisinin her yıl geleneksel olarak yıl başında yaptığı global riskler sıralamasında Türkiye'ye 10'uncu sırada yer verdi.

-Slovakya'da üretilen uçan araba AirCar havacılık ajansından onay aldı.

A flying car received an official certificate of airworthiness by the Slovak Transport Authority. The car is capable of hitting speeds over 100mph and reachi...
-İhracat yapan kurumlar vergisi mükelleflerine 1 puan vergi indirimi imkanı getirildi. İndirim hizmet ihracatçılarını da kapsıyor.
-Konda tarafından Türkiye 100 Kişi olsaydı başlıklı detaylı bir çalışma Ocak ayında yayınladı. Son derece dikkat çeken ve düşündüren sonuçlar içeren araştırmaya göz atmanızı öneririz.
-Çin, kendi dijital para birimi için geliştirdiği iOS ve Android uygulamalarını Ocak ayı içinde yayına aldı. Bu sayede e-CNY kullanıcılarının sayısı 261 milyona ulaştı. Çin Merkez Bankası dijital para birimi e-CNY'yi bütün ülkede yaygınlaştırmayı hedefliyor.
-Yapılan düzenleme ile Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakları tutarları için de asgari ücrete kadar kısmi için gelir vergisi istisnası uygulanabilecek.
-Amerika'da türünün ilk örneği deneysel bir ameliyatla ölmekte olan bir kişiye domuz kalbi nakledildi. Vücudun organı kabul etmesine yardımcı olan altı insan geni domuz kalbine eklendi. Ameliyat üzerinden iki hafta geçmesine rağmen şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı.
-Apple, Kore'deki App Store'da üçüncü taraf ödeme sistemlerine izin vermeyi kabul etti
-Cebelitarık ilk kripto para borsasını açmaya hazırlanıyor. Resmi kurumlardan onay sürecinde son aşamaya gelindi.
2022 Şubat ayı bültenimizde görüşmek üzere 👋
Saygılarımızla,

www.ozmconsultancy.com