Herkes için Vergi & Finans - Sayı #38

Merhaba 👋

Aylık olarak göndermiş olduğumuz bültenimizin 38. Sayısında Ekim döneminde gerçekleşen mevzuat değişikliklerini, ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları ve hazırlamış olduğumuz iki e-kitapçığı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Vergi Kanunları ile ilgili düzenleme Meclisten Geçti.

Bir çok alanda değişiklik getiren 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Meclisten geçti. Kanun genel olarak vergi mükellefleri lehine düzenlemeler içeriyor. Getirilen düzenlemeler ile ilgili hazırladığımız e-kitapçığa aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

E-Devlet üzerinden "Çalışma Hayatım" isimli uygulama kullanıma açıldı.

E-devlet platformuna entegre edilen uygulama ile çalışma hayatınız ile ilgili; ne zaman emekli olacağınız, farklı kurumlardaki hizmetlerinizi birleştirme, çalışmaya başlama, sigorta, mesleki yeterlilik gibi bilgileri görüntüleyebiliyor ve gerekli işlemleri yapabiliyorsunuz.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde Uzaktan Çalışma Süreleri Arttırıldı

Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde uygulanan gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında çalışanların bölge ve merkezler dışında geçirebilecekleri toplam çalışma süresi oranı 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere %50’ye yükseltildi.

Bu düzenleme ile aylık çalışma süresinin yarı süresi kadar bu bölgelerde çalışılması durumunda vergisel avantajlarının kaybedilmesi söz konusu olmayacaktır.

Paris iklim anlaşması imzalandı.

Paris Anlaşması'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 7 Ekim tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris Anlaşması'nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini hayata geçirmesi gerekiyor.

Bu hedef petrol, kömür gibi fosil yakıt kullanımını azaltarak, yenilenebilir enerjiye yönelmeyi de beraberinde getiriyor.

Özellikle ülkemizden yurtdışına ihracat yapan bir çok şirket herhangi bir yaptırıma maruz kalmamak için şimdiden kömürle çalışan termik santralden enerji alımını bırakacağını açıklayarak, kömür kazanlarını kapatıp doğalgaz kazanlarına geçeceklerini beyan etmeye başladılar.

Dünya ticaretinin %90'ının gerçekleşmesini sağlayan konteyner taşıyan gemilerin kullanmış olduğu yakıtlar her yıl küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %3'ünü üretiyor. Bu nedenle deniz taşımacılığı sektöründen de hızlı bir dönüşüm gerçekleşeceği bekleniyor.

Dijital Bankacılık Alanında Burgan Bank ilk adımı attı.

BDDK tarafından hazırlanan Dijital Bankacılık Taslağında bir değişiklik olmaz ise 01.01.2022 tarihinden itibaren hayatımızda şubesiz dijital bankalar da olacak. Bu alanda Burgan Bank ON isimli dijital bankasının tanıtımını Ekim ayı içinde yaptı. Dijital bankalarda masrafların daha düşük ve oranların daha avantajlı olması bekleniyor.

Türk Lirasında Değer Kaybı Durmuyor.

Merkez Bankası tarafından yapılan 200 puan faiz indirimi, gri listeye alınmamız ve devamında söz konusu olan dış politika ile ilgili gelişmeler Ekim ayında Türk Lirasını tarihinin en düşük seviyesine getirdi.

Kısa kısa

-Kitle fonlaması tebliği yenilendi. Tebliğle, nitelikli yatırımcı olmayan gerçek kişilerin, bir takvim yılı içinde paya dayalı kitle fonlaması yoluyla azami yatırım miktarını 20,000 TL’den 50,000 TL’ye çıkarıldı.

-Tesla'nın piyasa değeri 1 Trilyon doları aştı. Kiralama devi Hertz tarafından talep edilen 100.000 adet elektrikli araç siparişi hisse değerinin artmasında etkili oldu.

-E-devlet üzerinde e-imza başvuruları Aralık Ayı içinde başlıyor. Çipli kimlik kartına sahip olan vatandaşlar, kimliklerine e-imza yükletebilecek.

-Oyun ve uygulama akademisi tarafından 2000 kişiyi kapsayacak bir sertifika programı başlatılıyor. Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

-Kooperatifler Kanununda önemli değişiklikler getiren 7339 Sayılı Kanun ile ilgili hazırlamış olduğumuz e-kitapçığa buradan ulaşabilirsiniz.

-Çin 16 yaş altı çocukların canlı yayın hizmetleri veren platformlara “yayıncı” olarak kayıt olmalarını yasakladı. Daha önce de yaptığı düzenleme ile 18 yaşın altındaki çocukların çevrim içi oyunları cuma günleri, hafta sonları ve tatil günlerinde birer saat oynayabilmesine karar vermişti.

-Apple'dan sonra Google'da mobil uygulama geliştiricilerden yapılan kesintileri % 15'e düşürüyor.

Kasım ayı bültenimizde görüşmek üzere 👋

Saygılarımızla,

www.ozmconsultancy.com