Herkes için Vergi & Finans - Sayı #19

Merhaba 👋

Evlerimizde geçirdiğimiz bir ayın sonunda gerek iş hayatı, gerek sosyal hayatımız için bu dönemin popüler ifadesi ile "yeni normalin" nasıl olacağı yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başladı.

Bir çok konuda her gün etkileşimli seminerler gerçekleşirken, online eğitim, canlı hep beraber yapılan spor v.b. etkinlikler ile görüntülü yönetim kurulu toplantıları bu dönemin ilk öne çıkan değişiklikleri gibi gözüküyor.

Bu nedenle aylık olarak sizlere göndermiş olduğumuz bültenimizin 19. Sayısında salgınının neden olduğu mevzuat değişiklikleri ile ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir çok konuya yer verdik. Umarız beğenirsiniz.

Görüşmek üzere.

Evden Çalışanların İş Sözleşmelerinin Revize Edilmesi veya Ek Protokol Düzenlenmesi Gerekli midir ?

Özenilen evden çalışma modelinin aslında o kadar da beklenildiği gibi bir çalışma ortamı yaratmadığı, sürekli ulaşılabilir olmanın mesai saatlerini belirsizleştirdiği bu dönemde personel ile işveren arasındaki iş ilişkisinin de eski kurallar üzerinden devam edeceğini düşünmek zor. Bu konu ile ilgili hazırlamış olduğumuz yazıya aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere bankalar, kurumsal şirketler ve kobiler dahil bir çok kurum evden çalışma modeline geçti. Zorunlu pozisyon ve departmanlar hariç bir çok personel bir kaç haftadır evden çalışıyor ve…

İşten Çıkarma Yasaklandı mı ? Konunun Başka Boyutları Var mı ?

Kamuoyunda ekonomik önlem paketi olarak ifade edilen 17 Nisan Tarihinde resmi gazetede yayımlanan torba yasada yer alan madde ile işverenlerin 3 ay boyunca personellerini işten çıkarması mümkün olamayacak.

Ancak personelin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranması durumunda bu madde geçerli olmayacak. Ahlak ve iyi niyet kavramları soyut kavramlar olsa da İş kanununda somut örnekleri mevcut. Cinsel taciz, hapis, küfür, görevin kendisine hatırlatıldığı halde yapılmaması ve bu durumda ısrar edilmesi maddede yer alan bazı örnekler.

Kanun kamuoyunda "işten çıkarma yasaklandı" olarak ifade edilse de işverenin üç ay boyunca ücret ödeme zorunluluğu da bu kanun ile ortadan kalkıyor. İşveren 3 Ay ücret ödemek zorunda olmayacak ifadesi yerine işten çıkarma yasaklandı ifadesi basında daha çok yer bulsa da kanunda işverene tanınan yeni imkan ile personelin rızası olmasa bile 3 ay boyunca personelini ücretsiz izne çıkarabilmesi mümkün hale geldi.

Bu süre içinde işverenin maaş ödeme zorunluluğu bulunmuyor, personel ise günlük 39,24 TL fondan ücret alacak.

Şirketlerin Kafası Karıştı. Vergi Ödeyecek miyiz, ödemeyecek miyiz ?

Salgın kapsamında bir çok önlemler alındı ve alınmaya devam ediyor. Bu önlemlerden bir tanesi de vergi ve sigorta ödemelerinin ertelenmesi. Ancak ertelemeler her sektör veya her beyanname için geçerli değil. Hangi bildirimin kimin için ne zamana ertelendiğini tespit edebilmek bile zaman zaman zor olabiliyor.

Bu nedenle bu tereddütleri kısmen de olsa giderebilmek için hazırladığımız yazıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Arkadaşlar, geçen hafta bir anda bir çok vergi ödeme tarihinde değişiklik oldu. Takip etmek mali müşavirler için bile zorken firma tarafında “etrafımda bir şeyler oluyor ama benim ile bir ilgisi var…

Salgının Ekonomimiz Üzerindeki Etkisi Nasıl Olacak ?

Salgın bir çok ülkenin ekonomik tedbirler almasına ve çeşitli regülasyonları yürürlüğe sokmasına neden oldu. Ülkelerin milli gelirlerinde azalma olması kaçınılmaz ama krizin hangi ülkeyi ne kadar etkileyeceği biraz daha ülkelerin iç dinamikler ile ilgili olduğu şüphesiz.

Bütün mutlu aileler birbirlerine benzerler her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.-Tolstoy

Bu noktada Fed ile TCMB arasında sağlanacak swap hattının faydası olacağı değerlendiriliyor. Bilindiği üzere swap kur riskine maruz kalmadan ihtiyaç duyulan para biriminden belirli miktarı faizine katlanarak belirli süre ödünç verme/alma işlemi olarak ifa ediliyor, hali hazırda Fed Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Singapur ve İsveç dahil bir çok ülkenin merkez bankası ile swap hattı kurmuş durumda. Yakın zamanda Türkiye ile de bu şekilde bir swap hattı kurulması ekonomimiz için faydalı olabilir.

Kısa Kısa

-Teknopark firmaları bölgede çalışma zorunluluğu olmadan Temmuz Ayına kadar personellerini evden çalıştırabilecek. Bu süreçte vergisel avantajlar aynı şekilde devam edecek.

-Torba Kanunun ilk taslağında mevcut olan ve tepki ile karşılanan sosyal ağ şirketlerine yönelik düzenleme yasalaşan metnin içinde bulunmuyor. Şu an için günlük 1.000.000 üzeri erişimi olan sosyal ağ sitelerinin Türkiye'de temsilci bulundurma, bulundurmadığı takdirde erişimin % 95 oranında azaltılması ile ilgili bir düzenleme henüz yok.

-Kooperatiflerin ve Derneklerin Genel Kurulları da Temmuz sonrasına ertelendi. Temmuz-Ekim arası dönemde genel kurullar gerçekleştirilebilecek. Bu sürede imza sirkülerinin süresi bitse bile mevcut organlar görevlerine devam edebilecek.

- Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile çevre temizlik vergilerinin alınmayacak. ( Emlak vergisi ile ilgili bir gelişme henüz mevcut değil )

2020 Mayıs ayı bültenimizde daha iyi günlerde görüşmek üzere 👋

Saygılarımızla.

www.ozmconsultancy.com