Herkes için Vergi & Finans - Sayı #67

Aralık Ayında Gündemde Hangi Konular olacak?

Merhaba 👋

2025 yılına girmemize bir aydan az bir süre kaldı.

2024 yılını nasıl hatırlayabileceğimiz tartışılmalı olsa da yılın son günlerine kadar bir gözümüzün Resmi Gazete’de olacağı muhakkak.

Yılın son ayı, neredeyse bütün şirketlere 2025 yılı için getirilen e-defter zorunluluğundan, şirket araçlarına benzin giderlerini kullanabilmeleri için gereken taşıt tanıma birimine, 42 gün önce söz konusu olan 7.000 TL elden-nakit ödeme sınırının 30.000 TL’ye çıkarılmasına kadar birçok farklı alanda getirilen yeni düzenlemeler ve bu düzenlemelere uyum sürecinin planlanması noktasında son derece hareketli geçecek gibi gözüküyor.

Bizler de hem son dönemde gerçekleşen mevzuat değişikliklerini hem de ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bazı konuları sizleri sıkmadan bültenimizin 67. sayısında paylaşmak istiyoruz.

E-deftere Geçmeyen Kalmasın. Kağıt Resmi Defter ve Fatura Dönemi Sona Eriyor.

2025 Yılı itibari ile artık bütün şirketler e-defter uygulamasına dahil oluyor. E-defter uygulamasına başvuru için son tarih 31.12.2024.

Ayrıca yine 2025 yılı başından itibaren 3000 TL üzerinde kağıt fatura düzenlenmesi mümkün olamayacak. 2026 yılında ise 1 TL bile olsa faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu.

Bu tip teknolojik uygulamaların özellikle Latin Amerika ülkelerinde vergisel gelirleri artırdığı akademik çalışmalarla da kanıtlanmış olsa da vergi bilincinin yüksek olduğu adil ve etkin vergi düzeni olan birçok ülkede zorunlu geçişlere gerek kalmadan da gönüllü uyum ile sürecin yürütüldüğünü görmekteyiz.

Her ne kadar gerek vatandaşlar gerek şirketler olarak son dakika değişikliklerine alışkın olsak da bize benzer vergi sistemi olan ülkelerde KDV oran değişikliklerinin bile altı ay veya bir sene öncesinden duyurulduğu göz önüne alındığında (Estonya’daki vergi oranının 2025 yılı başında %22’ye çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin 2023 yılından itibaren bilinmesi gibi) Kasım ayının 11’inde yapılan bu değişikliğin özellikle küçük ve orta boy işletmeler açısından son derece kısa bir süre olduğu yönünde eleştiriler de mevcut. 

2025’te Gerçekleşebilecek, İnanılmaz Gibi Gözüken 10 Şey

Kapağı kadar dikkat çekmese de The Economist’in World Ahead 2025 Sayısında önümüzdeki yıl gerçekleşebilecek inanılmaz gibi gözüken 10 şey” başlıklı makale son derece ilginç ve merak uyandıran konular barındırıyor.

Bu konulardan bazıları şunlar;

1-Güneş Fırtınası Riski: Güneş’in en dış katmanından büyük miktarda gaz ve enerji fırlatılmasına Güneş Fırtınası ismi veriliyor. 2012 yılında Dünya’ya kıl payı ulaşmayan Güneş Fırtınası geniş bir alanda Elektrik hatları, uydular ve internet bağlantılarına zarar verebiliyor.

2-Ay’da 4G mobil internet: 2025’de Nokia tarafından yapılan küçük bir baz istasyonu Ay’a taşınacak. Bu sayede Dünya ile iletişim kurulabilmek için 4G teknolojisi kullanılabilecek.

3-Doping Serbest Spor Müsabakaları mı Başlayacak? Geliştirilmiş oyunlar adlı bir spor turnuvasında sporcuların ilaçlar ve teknolojik yardımlar ile avantaj sağlama imkanı verilecek. Turnuvanın 2025 yılının ikinci yarısında gerçekleşeceği öngörülüyor.

4-Yeni bir Pandemi Riski var mı? 2025 yılında Dünya Sağlık Örgütü öncelikli patojenler listesini güncelledi. Bu listede kuş gribi olarak bilinen ve insanları da enfekte edebilen H5N1 gibi influenza virüsleri yer aldı. H5N1’in yeni bir türü farklı kuş gribi türleri ile gen değiş tokuşu yaparak yayılıyor ve şu ana kadar Antartika dahil tüm kıtalarda tespit edildi. Bu virüsün, kontrol edilemez bir küresel pandemi başlatma potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor. Bunun ne kadar tehlikeli olacağı ise virüsün nasıl mutasyona uğrayacağına bağlı.

5-Vezüv Yanardağı’nın Kömürleştirdiği Papirüsler Yapay Zeka sayesinde okunabilecek mi? M.S. 79 yılında yanardağı patlaması nedeni ile kömürleşen papirüslerin okunması ile ilgili yarışmayı 3 üniversite öğrencisi geliştirdikleri yapay zeka yazılımı ile 2024 yılında kazanmışlardı. Şu ana kadar %5 oranında okunabilen papirüslerin devamının 2025 yılında gelmesi bekleniyor.

6-Hayvanlara da banka hesabı açılabilir mi? Tehanu isimli bir teknoloji şirketi Gorilleri korumak için geliştirdiği sistem ile hayvanların ihtiyaçlarını sensörler ve yapay zeka ile takip ederek yakınlardaki insanlara bildirim gönderiyor. Bu sistemin tohumların dağıtımında önemli rol oynayan bazı kuş türlerini korumak için de geliştiriliyor.

Animals, trees, and many other species are essential to the global economy. Our world cannot prosper if only humans benefit from its resources. Tehanu exists in the belief that these species need to participate in our economy in order to survive

7-Rusya Uzaya Nükleer Silah mı Yerleştiriyor? ABD istihbarat komitesi başkanı, Rusya’nın bir nükleer savaş başlığı içeren ve patlatılarak uyduları etkisiz hale getirebilecek bir uzay silahı geliştirdiğini iddia etti. 2025 yılında Rusya böyle bir silah kulanırsa uzayda savaş kavramının bilim kurgudan çıkıp gerçeğe dönüşebileceğinden korkuluyor.

E-Ticarete Stopaj Gelecek mi? Gelecek ise bu oranlarda mı gelecek?

Taslak düzenlemeye göre 2025 yılı başından itibaren internet üzerinden pazar yerleri gibi platformlar üzerinden satış yapan firmaların vergilendirme yönteminde önemli bir değişikliğe gidiliyor.

Taslak düzenlemeye göre aracı platformlar satış yapan tarafın tüzel kişiliğinin türüne göre belli bir oranda vergiyi henüz satıcıya satılan ürünün veya hizmetin bedelini aktarmadan kesecek. Bu kesilen tutar satıcı adına beyan edilecek.

Şahıs şirketlerinden yapılacak stopaj kesintisi %25 iken, limited veya anonim şirketlerden yapılacak kesinti oranı %15 olacak. Düzenleme sadece Amazon, Hepsiburada gibi platformlarda satış yapanları değil ETS gibi otel, konaklama siteleri üzerinden rezervasyon alan otelleri de ilgilendiriyor.

Stopaj oranlarında indirime gidilmediği takdirde 2025 yılında birçok işletme kendi sitesi üzerinden satışa ağırlık verecek gibi gözüküyor.

Bir Nesne Sanat Ekosisteminde Gösteriş Tüketimine Dayanarak Değer Kazanır mı?

Bir meyve tezgahından 35 cent’e satın alınan ve Sotheby's çağdaş sanat müzayedesinde 6,2 milyon dolara bir kripto para birimi olan Tron'un kurucusu Justin Sun’a satılabilen bu muzun ifade ettiği şey ne?

23 Kasım tarihli Financial Times’ta yer alan makalede sosyal statü kazanmak için yapılan gösteriş tüketimi konusunu bitcoin ve muz üzerinden değerlendirirken eğlenceli çıkarımlar da yapıyor.

Biblo ne kadar işe yaramaz ve pahalıysa, o kadar değerlidir.Muz da değerlendikçe daha da arzu edilir hale gelen işe yaramaz nesnelerin seçkin dünyasına katıldı.

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

ABD Seçimi Sonrası Duygusal Destek Talepleri Neden Arttı?

ABD Seçimi sonrası hayal kırıklığı yaşayan kişiler için sosyal medya kullanımına kısıtlama getirmek, twitter hesabını kapatmak, haber izlemeye ara vermek, farklı siyasi fikirler yüzünden aile toplantılarında bu tip konuları konuşmamak, The Office veya Parks & Recreation gibi dizilerin izlenme sürelerinin artması, mindfulness uygulamalarının indirilmesindeki artış demokratların Kasım ayı içindeki ruh hallerini gösteren bazı tanıdık davranış biçimleri.

New Yorker’da yer alan “Seçim sonrasındaki umutsuzluğun arkasındaki saflık” başlıklı makale bu anlamda dikkat çekici.

Kısa kısa

- Şirketiniz üzerine aracınız var ise veya şirketiniz tarafından kiralanan araçlar var ise benzin giderlerinizin ödenecek verginizi azaltabilmesi için 31.12.2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi taktırılması zorunlu.

-Frida Kahlo’nun eserleri 2025 yılı itibari ile telif süresi dolarak kamu malı haline geliyor. Public domain kapsamına giren eserler bireyler, şirketler ve kuruluşlar tarafından ticari olarak da serbest olarak kullanılabilmekte.

-2025 yılında yeni bir araç alacak iseniz öncelikle dijital vergi dairesi üzerinden e-tebligat adresi almanız gerekiyor. İşlem son derece kısa, buradan bilgi edinebilirsiniz. Düzenleme sadece şirketleri değil herkesi ilgilendiriyor.

-Kasım ayında dikkat çeken X mesajlarından biri de gözlüğe entegre edilen kamera sayesinde karşınızdaki kişinin yüzünü tarayarak o kişi hakkında anında bilgi edinmenizi sağlayan program ile ilgiliydi.

- Yeniden değerleme oranı açıklandı. Bu orana göre 2025 yılında birçok harç ve vergi %43,95 oranında artacak. Örnek olarak; 10 yıllık pasaport harcı 11.258 TL’ye çıkacak. Bu noktada hatırlatmanın faydası olabilir, öğrenciler pasaport harcı ödemeden sadece defter bedeli ödeyerek pasaport alabiliyorlar.

- Çoğunluk hissesi Game District tarafından satın alınan Gleam Games’i kutlarız.

-Yüksek emekli maaşı almak isteyenler Aralık ayı sona ermeden emeklilik taleplerinde bulunmayı unutmamalı. Tavandan primi ödenen bir çalışan için 2024 yerine 2025 yılında başvuru yapıldığında 18.000 TL’ye yakın bir kayıp söz konusu olabiliyor.

-Arjantin Başbakanı Milei, Economist dergisinde bir makale kaleme aldı. Arjantin’de aylık enflasyon Kasım ayında %2 olarak gerçekleşirken, gereksiz kamu harcamalarında önemli ölçüde tasarrufa gidiliyor.

Arjantin'in uzun geçmişinde görülen mali aşırılıkların tersine, bizim ana politikamız dengeli bir bütçeye ulaşma amacı taşımaktadır.

Temerrüt riski %40 oranında düşürüldü ve Aralık 2023'te %54'e yükselen aylık enflasyon, %2'ye kadar geriledi.

Para politikamız birkaç farklı aşamadan geçti.

İlk aşama, hükümet harcamalarını finanse etmek için para basılmasının ortadan kaldırılmasıydı.

İkinci aşama, merkez bankasının faizli borçlarının ortadan kaldırılmasıydı, bu da para arzının faiz oranlarına dayalı otomatik artışını ortadan kaldırdı.

Bu borçlar görevdeki yedinci ayımıza kadar kaldırıldı ve para arzı üzerindeki baskılar büyük ölçüde sınırlı hale geldi.

Javier Milei

- Kasım ayı içinde 2025 yılı vergisel düzenlemeler ve İspanya Dijital Nomad ve oturum izni konusunda gerçekleştirmiş olduğumuz webinar’ların kayıtlarına Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz 

-Anayasa Mahkemesi 3 Aralık 2024 Tarihli kararı ile Yapı kayıt belgesi alınan yapılarda Yapının depreme dayanıklılığı malikin sorumluluğundadır hükmünü iptal etti.

-Erbai isimli ufak bir robotun diğer robot arkadaşlarını “ayartarak” işi bırakıp eve dönmelerine ikna eden ama kapıyı aşamayan bu başarısız girişime ait video Kasım ayının en dikkat çeken videolarından biri oldu.

-Kira sözleşmeleri e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Şu an için sadece gerçek kişiler arasındaki kira sözleşmeleri e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Konu ile ilgili bilgilendirme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

- Tarihçi Reşat Ekrem Koçu’nun üç eseri tek kitapta buluştu. Gerçek İstanbul’u anlatan kitapları ve kendine has üslubu ile önemli bir okuyucu kitlesine sahip Tarihçi Reşat Ekrem Koçu’nun üç eseri tek bir kitapta toplanarak Doğan Kitap’tan satışa sunuldu.

-Oxford Sözlüğü 2024 yılının kelimesini Brain Rot-Beyin Çürümesi olarak seçti. Beyin çürümesi önemsiz ve zorlayıcı olmayan içeriklerin aşırı tüketimi sonucu kişinin zihinsel durumunun ve entelektüel halinin bozulması olarak ifade ediliyor.

-İşverenlerin sigorta primleri artacak. Tasarıya göre düzenli ödeme yapanlara sağlanan %5 oranında işveren payındaki indirim 2025 başı itibari ile %4’e düşürülüyor. Düzenli Bağkur prim ödemesi yapanlar için sağlanan indirim ile ilgili ise şu an için bir çalışma mevcut değil.

-Teknopark içinde faaliyet gösteren ve 2 milyon TL üzeri kazanç istisnasından faydalanmış firmaların yıl bitene kadar girişim sermayesi fonu alması gerekiyor. Alınmadığı takdirde ek vergi ödenmesini söz konusu olacak. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki bültenimizde görüşmek üzere 

Şimdiden yeni yılınızı kutlar 2025 yılının hepimizin için huzur, sağlık ve mutluluk getirmesini dileriz 👋